Wednesday, September 26, 2012

0 Τι προτείνουν οι τραπεζίτες για τα κόκκινα στεγαστικά.


Τρία χρόνια επιμήκυνση για τα στεγαστικά δάνεια κι όταν αυτό δεν είναι αρκετό τότε θα ακολουθεί μια μείωση των δόσεων κατά 30% είναι η πρόταση των τραπεζιτών προς την κυβέρνηση σχετικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Σε αυτό το μοντέλο καταλήγει η ομάδα εργασίας των Τραπεζών καθώς μια οποιαδήποτε διαγραφή των χρεών ( την οποία έχει προτείνει και πολιτικό κόμμα ) θα αύξανε τα κεφάλαια που θα χρειάζονταν οι τράπεζες ενώ θα υπήρχε και κοινωνική αδικία καθώς τα δάνεια των κακοπληρωτών θα τα αναλάβουν όλοι οι πολίτες – κι όσοι καταβάλουν τις δόσεις - μέσω των κεφαλαίων του Ταμείου χρηματοπιστωτικής στήριξης που αποτελούν δάνειο προς την χώρα.

Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στην ομάδα εργασίας, από τα 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης έχουν προβλεφθεί τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν σε τριετή επιμήκυνση των δανείων, αλλά και να δώσουν μια μείωση κατά 30%.

Με το νέο νομοσχέδιο, οι τράπεζες επιδιώκουν να φέρουν τους δανειολήπτες στις τράπεζες καθώς έρευνα δείχνει ότι 7 στους 10 δεν έχουν προσέλθει για να ρυθμίσουν το δάνειο τους, ύστερα από την μείωση εισοδημάτων που έχουν.

Για να δοθεί λοιπόν «ανάσα» στην οικονομία, αλλά και για να μειωθούν οι επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών, οι τραπεζίτες προτείνουν την επιμήκυνση, αν και από μια τράπεζα υπάρχει πρόταση ακόμη και μείωση, ανάλογη με την απώλεια του εισοδήματος.

Παρόλο λοιπόν που οι τράπεζες δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα κεφάλαια στο παρασκήνιο, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα, λοιπόν, με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση που έχουν κάνει οι τραπεζίτες είναι να πραγματοποιείται μια χρονική επέκταση του δανείου κατά 3 χρόνια και, ταυτόχρονα, να μειωθούν οι δόσεις κατά 30%.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες το θέμα δεν θίχθηκε ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι, με την ψήφιση των μέτρων των 11,5 δις. ευρώ και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, τότε θα ξεκινήσει ο διάλογος προκειμένου να καταλήξουν οι δυο πλευρές σ ένα νομοσχέδιο.

Δικαιότερη διαδικασία για τους πολίτες – δανειολήπτες
Επτά στους δέκα δανειολήπτες δεν προσέρχεται στην τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει σε ρύθμιση των δανείων του, σύμφωνα με τα στοιχεία, έτσι και οι ίδιες οι τράπεζες επιδιώκουν να προχωρήσει το νομοσχέδιο.

Αν, όμως, ο νόμος προέβλεπε διαγραφή μέρους των δανείων, αυτό θα ήταν κοινωνικά άδικο για τους πολίτες, αλλά και για όλους όσοι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους καθώς τα πρόσθετα κεφάλαια θα προέρχονται – στο σύνολο τους από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Το βασικό πρόβλημα με την σύγχρονη «σεισάχθεια» των δανείων είναι καταρχάς η έλλειψη κεφαλαίων για τις τράπεζες – ιδιαίτερα όταν ορισμένες τραπεζικές κάνουν λόγο για υψηλότερες τραπεζικές επισφάλειες.

Το δεύτερο βασικό πρόβλημα, επίσης, είναι το μέτρο της μείωσης ανάλογα με το εισόδημα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα μόνο για τους μισθωτούς καθώς ένα μεγάλο μέρος ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ελάχιστα εισοδήματα στην εφορία, ενώ αν εφαρμοστεί τελικώς τότε τα «κουρέματα» των δανείων θα είναι υψηλότερα.

Σύμφωνα, επίσης με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει και ορισμένα κίνητρα όπως την έξοδο των δανειοληπτών από τον Τειρεσία, την διάθεση μπλοκ επιταγών κ.λ.π.

Οι νέες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος (15-6-2012), μέσα σε τρία χρόνια τα επισφαλή δάνεια τριπλασιάστηκαν (από 5,8% το 2008 στο 15,9% το τέλος του 2011). Οι καθυστερήσεις μέχρι τις 31/3/2012 είχαν φθάσει στο 17,2% (στεγαστικά) και στο 32% (καταναλωτικά), ενώ συνολικώς τα ποσά των καθυστερημένων δανείων ξεπερνούν ήδη τα 45 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι καθυστερήσεις αποπληρωμής δανειακών δόσεων, το πρώτο τρίμηνο 2012, ανέρχονται σε 17,2% για στεγαστικά δάνεια και σε 32% για καταναλωτικά δάνεια με συνολικό ποσό δανείων σε καθυστέρηση άνω των 45 δισ. Προβλέπεται δε ότι την επόμενη διετία θα εκτοξευθούν σε ποσοστά άνω του 45% εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων και της εντεινόμενης ανεργίας.

Περαιτέρω, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών-μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκύπτει ότι οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4%.

Επίσης, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζών οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού ανά ρυθμιζόμενο δάνειο έχει μειωθεί κατά 12,2%, και οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών.


ΠΗΓΗ: Πρώτο ΘΕΜΑ online : 3 χρόνια επιμήκυνση και 30% μείωση των δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια - Οικονομία

0 comments:

Post a Comment