Τα μυστικά του «μαγικού ζωμού»
Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφέ κάθε μέρα, επειδή τους αρέσει η γεύση και το άρωμά του ή επειδή πρέπει να κρατηθούν ξύπνιοι. Όμως, πόσα πράγματα γνωρίζουμε για αυτό το τόσο δημοφιλές ρόφημα;
Ιδού μερικά «μυστικά» του καφέ που έχουν ενδιαφέρον. Εσείς πόσα από αυτά ξέρατε;
1. Ο καφές εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη με την ονομασία «αραβικό κρασί».
2. Η αραβική του ονομασία ήταν «κάχουα». Η λέξη «καφέ» είναι παραφθορά της αραβικής λέξης, η οποία πέρασε στα τούρκικα ως «κάχβε» και στα ιταλικά ως «καφέ».
3. Ο καφές προέρχεται από καρπούς που μοιάζουν με σταφύλια. Κάθε καρπός έχει μέσα του δύο κόκκους, οι οποίοι όταν αποξηραίνονται γίνονται ο καφές που γνωρίζουμε. Για ένα κιλό καφέ χρειάζονται περίπου 8.000 κόκκοι.
4. Οι διεγερτικές ιδιότητες του καφέ ανακαλύφθηκαν από έναν αιθίοπα βοσκό, ο οποίος παρατήρησε ότι οι κατσίκες που έτρωγαν το συγκεκριμένο φυτό είχαν περισσότερη ενεργητικότητα.
5. Ο ντεκαφεϊνέ καφές εξακολουθεί να περιέχει καφεΐνη. Απλώς η ποσότητα είναι στο 1-2% της αρχικής.
6. Ο εσπρέσο δεν είναι είδος καφέ, αλλά τρόπος παρασκευής του ροφήματος.
7. Ο στιγμιαίος καφές ήταν εφεύρεση του... Τζορτζ Ουάσιγκτον. Όχι του αμερικανού προέδρου, αλλά ενός εφευρέτη που έκανε πειραματισμούς όταν είχε βρεθεί στη Γουατεμάλα.
8. Ο καφές ήταν το ρόφημα που διανεμόταν στους στρατιώτες του αμερικανικού εμφυλίου. Μάλιστα, είχαν κατασκευαστεί ακόμη και τουφέκια με... ενσωματωμένο μύλο καφέ!
9. Ο πιο φανατικός πότης καφέ ήταν ο Βολταίρος, ο οποίος κατανάλωνε καθημερινά τουλάχιστον 50 φλιντζάνια!
10. Ο σκέτος καφές δεν περιέχει θερμίδες!
11. Ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο παράγεται στο Βιετνάμ και μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 5000 ευρώ, το κιλό! Ο τρόπος παραγωγής του είναι αρκετά αηδιαστικός: οι κόκκοι του καφέ τρώγονται από ένα είδος νυφίτσας. Έπειτα, ό,τι έχει απομείνει συλλέγεται από τα περιττώματα του ζώου. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ένζυμα του οργανισμού της νυφίτσας χαρίζουν στον καφέ πιο πλούσιο άρωμα!
ΠΗΓΗ: Newsbeast.gr | ΚΟΣΜΟΣ : Πόσο καλά ξέρετε τον καφέ σας;
0 comments:
Post a Comment