Friday, January 22, 2016

0 Η συνταγή για το ρόφημα που γιατρεύει τα πάντα.

Λίγα λόγια για τον κουρκουμά:
πρόκειται για ένα αυτοφυές φυτό που μας έρχεται από την Ινδία. Χαρακτηριστικό του είναι το έντονο κίτρινο, σχεδόν χρυσαφί χρώμα για αυτό και χρησιμοποιείται και εκτός από τη μαγειρική και σαν βαφή. Αν τον χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα να είστε προσεκτικοί γιατί λεκιάζει πολύ εύκολα μαρμάρινους πάγκους, ρούχα, χέρια, πλαστικά εργαλεία κοπής και σκεύη. Είναι ένα αρκετά διαδεδομένο μπαχαρικό σε όλη την Άπω Ανατολή και είναι ένα από τα βασικά συστατικά του κάρυ. Έχει μία ελαφριά πικρή γεύση, λίγο καυτερό και στυφό. Είναι γνωστό ότι η σκόνη κουρκουμά σε τοπική εφαρμογή μόνη της ή σε μείγμα για παράδειγμα μαζί με γιαούρτι έχει αντιφλογιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες καθώς και πάνω σε πληγές σταματάει την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Θα τον βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών, αλλά καλύτερα να προτιμήσετε ένα βιολογικό κατάστημα. Λαμβανόμενο σε πολύ υψηλές ποσότητες ή/και εκτός φαγητού ο κουρκουμάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι σε ορισμένα άτομα. Όσοι έχουν απόφραξη χοληδόχου κύστης ή πέτρες στη χολή που προκαλούν πόνο θα πρέπει να συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους ή όσες θηλάζουν, για όσους παίρνουν αντιπηκτικά/αντιθρομβωτικά φάρμακα.

Ανάμεσα στις άλλες ιδιότητές του ο κουρκουμάς είναι:
αντιφλεγμονικό, αντιοξειδωτικό, ενισχυτικό του ανοσοποιητικού, αντισκληρωτικό, αντιθρομβωτικό, αντιαρθριτικό. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα βελτίωσε την πρωϊνή δυσκαμψία, την ικανότητα βαδίσματος και το πρήξιμο των αρθρώσεων. Αντιμικροβιακό, αντιικό, αντιμυκητιακό. Φαίνεται ότι βοηθάει στη επούλωση δερματικών πληγών διαβητικών και ότι προστατεύει από το γεροντικό καταρράκτη. Αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής και της έκκρισης χοληστερίνης και χολερυθρίνης. Πιθανώς αποτελεσματικό στην πρόληψη χολολιθίασης. Πιθανώς κατά της σπαστικής κολίτιδας και του πεπτικού έλκους.


Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά στην κουζίνα:
—να τον προσθέσετε στο νερό που βράζετε τα λαχανικά σας ή στο ρύζι σας. Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του θα σας δώσει και ένα υπέροχο χρώμα. Μία ιδέα είναι να το ανακατέψετε μαζί με βρασμένο αναποφλοίωτο ρύζι, κύμινο, κάρδαμο, σταφίδες και ξηρούς καρπούς.
—σε νερό που βράζετε μακαρόνια ζέας, ντίνκελ, καμούτ, κτλ.
—σε γεμιστά, μπριάμ στο φούρνο ή ντολμάδες.
—σε σούπες λαχανικών ή κόκκινες σάλτσες για μακαρόνια.
—σε όσπρια, όπως φακές, φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο κτλ.
—σε πατατοσαλάτα
—σε μείγμα τσαγιού αφού το βράσετε μαζί με τζίντζερ. Δείτε παρακάτω μία συνταγή.

Συνταγή για το χρυσό ρόφημα με κουρκουμά (για ένα ποτήρι)
  • μία κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • μία πρέζα γαρίφαλο
  • μία πρέζα μοσχοκάρυδο 
  • χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι ή μισή κουταλιά πιπέρι καγιέν
  • μισή κουταλιά κάρδαμο
  • μία κουταλιά του γλυκού τζίντζερ
  • Και όσο κουρκουμά σας αρέσει στη γεύση. Ξεκινήστε με μία κουταλιά της σούπας και βλέπετε
  • 1-2 κούπες νερό καθαρό.
  • Μέλι ή στέβια
  • Φυτικό γάλα, επιλογής σας. Γάλα καρύδας π.χ. αλλά το ίδιο καλό είναι και το αμυγδαλόγαλο ή το γάλα hemp (κάνναβης). Ειδάλλως πλήρες γάλα.
Εκτέλεση: Σιγοβράστε τα μπαχαρικά και το νερό για 10 λεπτά. Σουρώστε και προσθέστε το μέλι και το φυτικό γάλα. Αν θέλετε μία πιο γρήγορη λύση, βράστε νερό στο βραστήρα σας, τοποθετείστε στο σε ένα μπλέντερ μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να αναμειχθούν όλα ομοιόμορφα. Και τέλος, σουρώστε και προσθέστε το μέλι και το γάλα.

Επίσης μπορείτε και χωρίς νερό. Απλά βάλτε τα συστατικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε αργά το γάλα, χωρίς να βράσει. Προσθέστε μέλι στα φλιτζάνια.


Καλή απόλαυση

ΠΗΓΗ: lifo.gr

0 comments:

Post a Comment