Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος αυξάνει κατά 27% την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων στους άνδρες.
«Το μήνυμα είναι να τρώτε πρωινό κατά προτίμηση μέσα στην πρώτη ώρα από το ξύπνημα. Μην το παραλείπετε», τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια, Λία Κέιχιλ, σημειώνοντας ότι «η μελέτη αποδεικνύει ότι ακόμη και το κάτι είναι προτιμότερο από το τίποτα, αν και ο στόχος μας είναι ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα».
Η επιστημονική ομάδα, που δημοσίευσε τα ευρήματά της στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation», μελέτησε 27.000 άνδρες ηλικίας 45 έως 82 ετών για 16 ολόκληρα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 καρδιακά επεισόδια.
Τα ευρήματα
Σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πρωινό καθημερινά, εκείνοι που το παρέλειπαν (το 13% του συνόλου) αντιμετώπιζαν κατά 27% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από έμφραγμα ή από θάνατο εξαιτίας στεφανιαίας νόσου. Ακόμα και συνεκτιμώντας μέτριες διαφορές σε άλλες μεταβλητές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η ποιότητα της διατροφής, το κάπνισμα και η γυμναστική, η παραπάνω σύνδεση δεν παρουσίασε κάποια διαφοροποίηση.
«Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη, που με τη σειρά τους οδηγούν αργότερα σε καρδιακό επεισόδιο», εξήγησε η Κέιχιλ. Πάντως, οι επιστήμονες κατάφεραν να σχηματίσουν το προφίλ των ανδρών που δεν τρώνε πρωινό: στην πλειονότητά τους είναι μικρότερης ηλικίας, καπνιστές, με εργασία πλήρους απασχόλησης, ανύπαντροι, ασκούνται λιγότερο και πίνουν περισσότερο αλκοόλ από τους υπόλοιπους.
Ενα πολύ μικρό ποσοστό της ομάδας ανδρών που μελετήθηκε είχαν μάλιστα τη συνήθεια να τρώνε πολύ αργά το βράδυ - ακόμα και αφού είχαν ξαπλώσει στο κρεβάτι σηκώνονταν για να τσιμπήσουν κάτι. Οι άνδρες αυτοί αντιμετώπιζαν κατά 55% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου από όσους δεν είχαν τη συγκεκριμένη συνήθεια.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ιδανικές τροφές για... ξεκίνημα
«Ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά και γάλα με χαμηλά λιπαρά είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα. Μια μπανάνα ή κάποιο αποξηραμένο φρούτο αποτελεί ιδανικό τελείωμα του πρωινού», προτείνει η Βικτόρια Τέιλορ, διαιτολόγος του Καρδιολογικού Ιδρύματος της Βρετανίας.
Η Τέιλορ ανέφερε ακόμη ότι «πάνω στην πρωινή βιασύνη είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεχάσεις να φας πρωινό, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία μας από ό,τι νομίζουμε» και εξήγησε ότι το πρωινό είναι σημαντικό επειδή εμποδίζει την κατανάλωση ανθυγιεινών αλμυρών ή γλυκών σνακ μέχρι να έλθει η ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος ή ένα γεύμα πολύ αργά τη νύχτα επηρεάζει τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού και, πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα σακχάρων και ορμονών, που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
0 comments:
Post a Comment