Monday, February 3, 2014

0 Όταν ο Batman «έδειρε» τον Iron Man…!

Ο ένας, ψυχολογικά κομματιασμένος από παιδική ηλικία όντας αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας των γονιών του∙ αλλά και σκοτεινός vigilante της νύχτας, φέρων το σύμβολο του μοναδικού θηλαστικού στον πλανήτη Γη που μπορεί να πετάξει και… πάσχων από παρατεταμένη φαρυγγίτιδα άπαξ και φορέσει την ασφυκτική μάσκα της ‘bat out of hell’. Ο άλλος, χιουμορίστας και ευφυέστατος, υπέρμαχος του κυνισμού και φανατικός οπαδός των cocktails, των supercars, των supermodels, αλλά και των ριψοκίνδυνων πτήσεων υπό τη μουσική υπόκρουση της δαιμονιώδους ηλεκτρικής κιθάρας του Angus Young. Christian Bale ή Robert Downey Jr.? Bruce Wayne ή Tony Stark? Batman ή Iron Man? DC ή Marvel? Δύο κινηματογραφικοί υπερήρωες που σαγηνεύουν τις μάζες και σπάνε καρδιές (και -αναπόφευκτα- ταμεία παγκοσμίως) σε κάθε εκρηκτική τους εμφάνιση, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του MovieBox σε ένα death match που επιχειρεί να αναδείξει τον καλύτερο, τον δημοφιλέστερο, τον πιο μάγκα!
Batman-vs-Iron-Man
Με την τριλογία του Christopher Nolan να ολοκληρώνεται μεγαλοπρεπώς (αλλά και επεισοδιακώς ελέω των φονικών πυροβολισμών σε κινηματογράφο της Aurora του Colorado) τον περασμένο Αύγουστο, και τον σκληροπυρηνικό οπαδό των AC-DC να φοράει τα καλά του για μια τρίτη solo έξοδο (το Iron Man 3 αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αμερικανικές αίθουσες στις 3 Μαΐου του τρέχοντος έτους) στο κινηματογραφικό πανί (που μόνο πανί δεν είναι πλέον αλλά λέμε τώρα εμείς οι εραστές του παλιού, καλού cinema…), το MovieBox υποκύπτει στον πειρασμό να αντιπαραβάλλει το latex στο μεταλλικό κράμα, το διανοουμενισμό και τον εκλεπτυσμό στο hard rock και το πνευματώδες sex-appeal, τα batarangs στον arc reactor, τους super villains του Gotham σε εκείνους του MARVELous σύμπαντος στο οποίο ζει και βασιλεύει ο γοητευτικός κύριος Stark. Batman εναντίον Iron Man λοιπόν, σε μια αδυσώπητη μάχη δέκα γύρων και όποιος αντέξει. May the best superhero win…!
2
10. Άβυσσος η ψυχή του… ανθρώπου-νυχτερίδα!
Γιος του Howard Anthony Stark και της Maria Collins Carbonell Stark, ιδιοκτητών της περίβλεπτης αμερικανικής εταιρίας Stark Industries, ο Tony σε ηλικία 19 ετών «στέφεται» κάτοχος δύο πτυχίων Master από το MIT (Massachusetts Institute of Technology), γεγονός που πιστοποιεί την εκπληκτική διανοητική του οξυδέρκεια. Η τελευταία, τοποθετημένη διακριτικά πλάι στην απρόσεκτη ζωή του playboy, καθώς και σε κάποιες, λιγοστές, ψυχολογικές μεταπτώσεις (με τον Tony να φέρνει πίσω αναμνήσεις της πατρικής του φιγούρας, βλ. Iron-Man 2), είναι δυστυχώς τα μοναδικά στοιχεία που οι δημιουργοί των ομώνυμων ταινιών επιστρατεύουν για να σκιαγραφήσουν τον  -επιφανειακά πλασαρισμένο οφείλουμε να παραδεχτούμε- χαρακτήρα του Stark∙ κάτι που επί της ουσίας τον αδικεί σε μεγάλο βαθμό και που ευελπιστούμε πως θα καταφέρει να διορθώσει στο τρίτος μέρος ο μυθικός χολιγουντιανός σεναριογράφος (και περιστασιακά σκηνοθέτης) Shane Black. Με άλλα λόγια, ο κινηματογραφικός Iron Man πάσχει από ανεπάρκεια ψυχολογικού βάθους.
Picture1
Στην αντίπερα όχθη, ο Bruce Wayne / Batman, ίσως ο σκοτεινότερος και πιο περίπλοκος ψυχολογικά ήρωας του απέραντου σύμπαντος της DC γίνεται, στα χέρια του τετραπέρατου σκηνοθέτη Christopher Nolan, δικαίως ο πιο ευάλωτος, τρωτός και μπερδεμένος κινηματογραφικός ήρωας όλων των εποχών. Η τριλογία του Nolan, πέρα από το σκοτεινό της τόνο, τα αναρίθμητα themes και την αριστοτεχνική της σκηνοθεσία, ξεχωρίζει ως ένα ατέλειωτο και μεγαλοπρεπές ψυχογράφημα του ήρωα που αγαπιέται και κυνηγιέται, που προδίδεται και που, εν τέλει, αναδύεται από τις στάχτες της παράνοιας και του φόβου, ως το πιο αγνό και τίμιο σύμβολο της Gotham City.
Picture2
Με αυτά και με εκείνα, ο πρώτος γύρος ανήκει ολοκληρωτικά στο αβυσσαλέο βάθος του εσωτερικού κόσμου του κυρίου Wayne και… 1-0!
9. Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο…
Δεν λέω, το εκπληκτικό αρχοντικό του κινηματογραφικού Tony Stark, ως απλώνεται στην κόψη μιας απότομης πλαγιάς βράχου, κάπου στο Malibu της California, κόβει την ανάσα με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του και το οργανικό πάντρεμα από μπετόν και γυαλί. Τέσσερα υπνοδωμάτια, έξι μπάνια και μια ιδιωτική παραλία, όλα συρρικνωμένα σε μια λιλιπούτεια επιφάνεια… 1022 τετραγωνικών μέτρων αποτελούν το «αρχηγείο» του διάσημου εκδικητή της Marvel, με το συνολικό κόστος του φτωχικού του να εκτιμάται στα $25 εκ..
starkhouse
Όμως, κρατηθείτε! Το μέγαρο Wayne, ένα βικτωριανό αρχιτεκτόνημα κάπου έξω από τη σκοτεινή Gotham City, των έντεκα υπνοδωματίων, των επτά μπάνιων και των 3.950,00 τετραγωνικών μέτρων (χωρίς να μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε τις στοιχειώδεις, ταπεινές εγκαταστάσεις του μετριόφρονος Bruce, ήτοι το γυμναστήριο, την πισίνα, τη βιβλιοθήκη, την γκαλερί έργων τέχνης, το εργαστήριο, την τεράστια αίθουσα δεξιώσεων, το απέραντο, πολυώροφο γκαράζ, αλλά και τον έγκλειστο… butler) ορθώνεται με περίσσεια μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα πάνω σε ένα γιγάντιο οικόπεδο 61 εκταρίων (τα οποία ισοδυναμούν με 610 στρέμματα γης!). Η οικονομική εκτίμηση δε του τερατώδους συγκροτήματος, ως αυτή υπολογίσθηκε κυριολεκτικά από το μεσιτικό γραφείο Movoto Real Estate (με έδρα την ηλιόλουστη California των Ηνωμένων Πολιτειών), ανέρχεται στα $32.1 εκ., με την τιμή να μην περιλαμβάνει παρακαλώ τη θρυλική batcave! Ψίχουλα δηλαδή και… έφυγα για στεγαστικό δάνειο!
Picture3
2-0 για το Σκοτεινό Ιππότη λοιπόν.
8. Πόσο πάει το… «κοστούμι»?
Η καίρια ερώτηση που πλανάται στη σκέψη μας έχει να κάνει με τις στολές που μεταμορφώνουν τους κοινούς θνητούς των Wayne και Stark σε ήρωες με εκπληκτική δύναμη και ικανότητες που αγγίζουν τα όρια του υπερφυσικού. Πιο συγκεκριμένα:
The Batsuit
Ως απίστευτα κλειστοφοβικό και αποπνικτικό περιγράφει ο Christian Bale το περίφημο Batsuit, το οποίο αναφορές θέλουν να αποτελείται από 110 ξεχωριστά κομμάτια!
Bruce Wayne: I want to borrow it. For spelunking. You know, cave-diving.
Lucius Fox: You get a lot of gunfire down in those caves?
(Bruce Wayne and Lucius Fox after Fox has shown him the nomex survival suit).
Προερχόμενο από το πρόγραμμα Έρευνας & Ανάπτυξης του Lucius Fox, στο τμήμα των Εφαρμοσμένων Επιστημών της Wayne Enterprises, το Batsuit περιγράφεται από τον ίδιο τον Fox ως ένα “Nomex survival suit” αξίας $300,000. Το τεχνολογικά προηγμένο σύστημα θωράκισης, κατασκευασμένο από υλικό Nomex, αποτελείται από δύο στρώματα προστασίας. Το πρώτο από αυτά είναι ένα undersuit με ενσωματωμένους ρυθμιστές θερμοκρασίας, που προσδίδουν σε αυτόν που το φορά άνεση σε ποικίλες καιρικές συνθήκες. Το δεύτερο στρώμα προστασίας, το οποίο καλύπτει το στήθος, τις κνήμες, τους μηρούς, τα χέρια και την πλάτη, είναι φτιαγμένο από υλικό ‘Kevlar bi-weave’. Το τελευταίο είναι ικανό να σταματήσει ακόμα και σφαίρες. Η στολή καλύπτεται εξολοκλήρου από μαύρο latex. Η μάσκα δε, είναι φτιαγμένη από γραφίτη, υλικό που την κάνει αλεξίσφαιρη (…όχι όμως και απέναντι στις γροθιές του Bane!). Όσο για την κάπα του ήρωα, αυτή στην πρώτη της μορφή (Batman Begins) ήταν φτιαγμένη από ‘ύφασμα μνήμης’, το οποίο την έκανε άλλοτε ευέλικτη και εύκαμπτη και άλλοτε αλύγιστη και επομένως κατάλληλη για πτήσεις πάνω από τους σκοτεινούς δρόμους της Gotham. Στα προαναφερθέντα προσθέστε επίσης τα μεταλλικά γάντια με τα πτερύγια που εξέχουν κατά μήκων των βραχιόνων του Batman (κάτι που ως ιδέα προέρχεται από την ένδοξη σχολή του Ra’s al Ghul) και έχετε την απόλυτη… αποκριάτικη στολή, την οποία στον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε (και) για την πάταξη του εγκλήματος (infographic photo: courtesy of MoneySupermarket.com)!
batsuit
Iron Man’s Powered Exoskeleton
Όπως οι περισσότεροι ‘powered exoskeletons’ των εικονογραφημένων ιστοριών της Marvel, έτσι και αυτός που θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει ο Tony Stark στο πρώτο κινηματογραφικό Iron Man (Mark I) θα αναβαθμιστεί διαδοχικά σε έξι, σέξι (!) εκδόσεις (Mark II – Mark VII) για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του sequel, αλλά και του ensemble film, ήτοι αυτό των Εκδικητών.
Senator Stern: My priority is to get the Iron Man weapon turned over to the people of the United States of America.
Tony Stark: Well, you can forget it. I am Iron Man. The suit and I are one. To turn over the Iron Man suit would be to turn over myself, which is tantamount to indentured servitude or prostitution, depending on what state you’re in. You can’t have it.
Senator Stern: Look, I’m no expert…
Tony Stark: In prostitution? You’re a senator. Come on.
Η φιλοσοφία ωστόσο είναι πάντα η ίδια. Ένας τοξοειδής αντιδραστήρας (=μυθοπλαστική πράσινη πηγή ενέργειας, γνωστή και ως ‘Arc Reactor’) τροφοδοτεί τη μηχανική πανοπλία ή στολή, η οποία από ανοξείδωτο ατσάλι (Mark II) θα εξελιχθεί σε κράμα από χρυσό και τιτάνιο (Mark III), υλικό που την κάνει ανθεκτική σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η στολή είναι επίσης εξοπλισμένη με ένα ολογραφικό HUD (head-up display), το οποίο με τη σειρά του είναι επανδρωμένο με αναρίθμητα συστήματα ελέγχου (πλοήγησης, οπλικά, αμυντικά κτλ.). Όσο για τα ενσωματωμένα gadgets του πανάκριβου «κοστουμιού», διαλέξτε και πάρτε: επιταχυντές και «απωθητήρες», αντιαρματικοί πύραυλοι στους καρπούς, πυροβόλα στους ώμους και εκτοξευτήρες φωτοβολίδων στους γοφούς. Σας λείπει κάτι (infographic photo: courtesy of MoneySupermarket.com)?!
Picture4
Εν τέλει, καλό και sexy το Batsuit αλλά δεν μπορεί να μετατρέψει τον ήρωά του σε ιπτάμενο jet fighter! Και ο πόντος δικαιωματικά πηγαίνει στον κύριο Stark, που φορώντας το, γίνεται κυριολεκτικά άτρωτος. Γύρος τρίτος λοιπόν και το score στο 2-1 για τον Wayne.
7. Μάγκας με τα λεφτά του μπαμπά είναι τζάμπα μάγκας..!
Αλλά who cares?! Αμφότεροι υπερήρωες εργάζονται σκληρά για το απώτερο κοινωνικό καλό, οπότε τους συγχωρούμε που είναι ζάπλουτοι. Ποιος όμως εκ των δύο είναι ο πραγματικός… «Έλληνας κροίσος, ιδιοκτήτης νησιού, με εννέα γράμματα» (…λέμε τώρα)? Η απάντηση βρίσκεται στο διάσημο Forbes, το οποίο αξιολογεί τους πλουσιότερους μυθοπλαστικούς χαρακτήρες όλων των εποχών και κατατάσσει τους Wayne και Stark μέσα στους 15 μεγαλύτερους «λεφτάδες», μεταξύ των οποίων, για να πάρετε μια γεύση, βρίσκονται και οι Scrooge McDuck, Gordon Gekko, Smaug και Mr. Monopoly!
Με τη μετοχή της Wayne Enterprises να ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο και την κληρονομιά της οικογένειας Wayne να είναι ούτως ή άλλως τεράστια, το Forbes εκτιμά την περιουσία του ζάπλουτου και περιζήτητου εργένη Bruce να ανέρχεται στα $7 δις. Ο πλούτος του Wayne είναι φυσικά εμφανής μέσα από την τριλογία του Nolan και δεν αναφερόμαστε μονάχα στην ταπεινή του… παράγκα (Wayne Mansion), ή στα πανάκριβα «παιχνίδια» του σκοτεινού του alter ego (…yes, they do come in black!). Ενδεικτικά, η εντυπωσιακή του επιστροφή στα κοινά της Gotham μετά από παρατεταμένη περίοδο απουσίας (The Dark Knight Rises) επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μιας Lamborghini Aventador LP 700-4 (των 691 ίππων!), ενώ στα Batman Begins και The Dark Knight οδηγεί δύο διαφορετικά μοντέλα της Lamborghini Murciélago (roadster και LP640 convertible). Εντυπωσιακά supercars λοιπόν, αλλά και γκλαμουράτα parties, πλαισιώνουν την κοινωνική ζωή και καθημερινότητα του εκλεπτυσμένου κυρίου Wayne, κάνοντάς τον σίγουρα έναν από τους πιο εύπορους χαρακτήρες στο μυθοπλαστικό σύμπαν των (υπερ)ηρώων.
waynelamborghini
Ο Tony Stark εντούτοις είναι πλουσιότερος! Ποζάροντας στην 5η θέση της μυθοπλαστικής λίστας του Forbes (δύο θέσεις δηλαδή πάνω από τον Wayne), η περιουσία του ανέρχεται στα $9.4 δις, κάτι που ο ταπεινός Tony επιδεικνύει μέσα από τα δυο films στο έπακρο. Καλώς ορίστε, παραδείγματος χάρη, την προσωπική συλλογή (υπερ)αυτοκινήτων του Stark, η οποία στο πρώτο film αποτελείται από τα 1932 Ford Flathead Roadster (V8), 1967 Shelby Cobra (7000 cc, 427hp, V8), Saleen S7 (7000cc, 750hp, V8, 0-100km σε 2.8’’), Audi R8 (4200cc, 420hp, V8, 0-100km σε 4.6’’) και Tesla Roadster (το ηλεκτρικό όχημα των 248 ίππων!), ενώ στο Iron Man 2 ο αυτοκινητιστικός του στόλος του ενισχύεται από τα Audi R8 Spyder (V10 5.2 FSI) και Rolls-Royce Phantom.
ironman_garage
Τα λεφτά -λένε- δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση φέρνουν πόντους στο σακούλι του Iron Man ο οποίος επιτυγχάνει την ισοφάριση, με το score να γίνεται 2-2!
6. Τύφλα να έχει ο Hugh Hefner…
…γιατί εδώ μιλάμε ίσως για τους μεγαλύτερους γυναικάδες, ή καρδιοκατακτητές αν προτιμάτε, στο απέραντο πάνθεον των υπερηρώων (ο James Bond, αν και… υπερήρωας κατά κάποιον τρόπο, εξαιρείται καθώς έχει δημιουργήσει τη δική του, μυθική κατηγορία). Ο Bruce Wayne του Christian Bale π.χ. «κρεβατώνει» τις Rachel Dawes (Katie Holmes στο Batman Begins και Maggie Gyllenhaal στο The Dark Knight) και Miranda Tate ή Talia al Ghul (Marion Cotillard στο The Dark Knight Rises), ενώ για κερασάκι στην τούρτα το σκάει με τη Selina Kyle, aka Catwoman (Anne Hathaway στο The Dark Knight Rises) για… «καφεδάκι το λέμε τώρα» (!) στη μακρινή πλην ρομαντική Φλωρεντία. Η προτίμησή του Wayne ωστόσο στο ασθενές φύλο έχει να κάνει περισσότερο με την προσπάθεια του δημοφιλούς υπερήρωα να κρύψει, πίσω από το λαμπερό façade του περιβόητου εκατομμυριούχου playboy, το σκοτεινό του alter-ego, εκείνο δηλαδή του μασκοφορεμένου εκδικητή.
Picture5
Ο ακαταμάχητος γόης Tony Stark του Downey Jr. από την άλλη, είναι αναμφίβολα γεννημένος «κυνηγός» και δεν αποποιείται ποτέ του συγκεκριμένου του χαρίσματος. Η δεινότητά του ως playboy δε, μας συστήνεται εμφατικά στο πρώτο του film, όταν μέσα σε δευτερόλεπτα καταφέρνει να ρίξει την ανυποψίαστη πλην εχθρική ξανθιά ρεπόρτερ του Vanity Fair, ονόματι Christine Everhart (την οποία υποδύεται η Leslie Bibb)!
‘Tony Stark, the ladies man’ λοιπόν και ο πόντος πηγαίνει στο «ρομποτικό» εκδικητή της Marvel, ο οποίος παίρνει και το προβάδισμα με score 2-3!
Picture6
5. Πίσω από την ερμηνευτική μάσκα του ηθοποιού…
Christian Bale και Robert Downey Jr. έχουν αμφότεροι γράψει τη δική τους ιστορία στα αδηφάγα tabloids της showbiz (και όχι αδίκως). Ασταθείς συμπεριφορές και  προβλήματα με το Νόμο κλέβουν ένα σημαντικό μερίδιο της κινηματογραφικής τους δόξας, την οποία οφείλουν ως επί το πλείστον στους ρόλους τους ως Batman και Iron Man αντίστοιχα. Ποιος όμως είναι ο πιο «αλανιάρης» από τους δύο?
Ο πρώτος, κάτοχος βραβείου Oscar (για το The Fighter) και ανυπέρβλητα τελειομανής ελέω της υπέρμετρης αφοσίωσης που επιδεικνύει στους ρόλους του (στο The Machinist π.χ., μεταμορφώθηκε εξολοκλήρου σωματικά, χάνοντας 29 κιλά (!) για να υποδυθεί τον πάσχοντα από τρομακτικές αϋπνίες χαρακτήρα Trevor Reznik). Η ασταθής του διάθεση ωστόσο έχει μονοπωλήσει στο παρελθόν τα πρωτοσέλιδα των απανταχού κουτσομπολίστικων περιοδικών και εφημερίδων. Οι κατηγορίες εναντίον του για τις περιβόητες λεκτικές του επιθέσεις με θύματα τη μητέρα του, αλλά και τη σύζυγό του, καθώς και η επακόλουθη σύλληψή του από τη Scotland Yard, είναι καθόλα υπαρκτές. Το κερασάκι στην τούρτα ωστόσο αποτέλεσε το αδικαιολόγητο τετράλεπτο ξέσπασμα (του οποίου ακουστικό ντοκουμέντο παρατίθεται κάτωθι) του 39χρονου ηθοποιού πάνω στο φωτογράφο Shane Hurlbut, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Terminator Salvation, επειδή ο τελευταίος τόλμησε να περάσει πίσω από συμπρωταγωνιστή του Bale εν ώρα σκηνοθετικής δράσης.
Ο ασταθής χαρακτήρας του Bale εντούτοις αποτελεί πταίσμα μπροστά στο μεγαλείο ενός εκ των πιο «κακών παιδιών» της Tinseltown. Εν έτει 1996, ο Robert Downey Jr.  συλλαμβάνεται για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, οπλοκατοχή (ενός .357 Magnum revolver), αλλά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη και κοκαΐνη). Το αποτέλεσμα? Τρία χρόνια αστυνομικής επιτήρησης. Δώδεκα μήνες μετά, ο 37χρονος τότε Downey Jr. παραβιάζει τους όρους της επιτήρησης και φυλακίζεται για έξι μήνες. Τα προβλήματα με το Νόμο δεν σταματούν εκεί. Δεκαοκτώ μήνες μετά, επανειλημμένα αδικήματα θα τον οδηγήσουν σε τρία χρόνια φυλάκισης. Αποφυλακίζεται το 2000, ο εθισμός του στις ναρκωτικές ουσίες όμως δεν τον αφήνει να στεριώσει στην τηλεοπτική σειρά της Fox με τίτλο Ally McBeal. Μετά από επανειλημμένες συλλήψεις, η Fox τον απολύει και συνάμα καταδικάζεται σε ακόμη τρία χρόνια αστυνομικής επιτήρησης, εκ των οποίων ο ένας σε κλινική αποτοξίνωσης. Αυτά τα ολίγα…
Picture7
2-4 λοιπόν, με τον Iron Man να παίρνει κεφάλι δύο πόντων…
4. Boys with toys…
…αλλά με τον Iron Man να περιορίζεται κυρίως στις δυνατότητες της στολής του, ο πόντος δίδεται με το καλημέρα στο Σκοτεινό Ιππότη. Εξάλλου, παραδοσιακά το φιλοθεάμον κοινό γοητευόταν από τα gadgets (ένας εκ των λόγων που ο 007 είναι σταθερά δημοφιλής για πάνω από 50 χρόνια). Χωρίς πολλά λόγια, σας παρουσιάζουμε τα πανάκριβα παιχνίδια του κυρίου Wayne, με τα οχήματα να προστίθενται κατά τη γνώμη μας στο σύνολο των εντυπωσιακών gadgets (πηγή: MoneySupermarket.com) συνθέτοντας ένα μοναδικό οπλοστάσιο άνευ προηγουμένου.
Picture8
Μετά από επτά γύρους, το score βρίσκεται στο 3-4, με το προβάδισμα να διατηρείται από τον Tony Stark.
3. Alfred  Pennyworth vs. Virginia ‘Pepper’ Pots
Πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα, βρίσκεται πάντα μια καταπληκτική και δυναμική γυναίκα∙ ή ένας Βρετανός butler…!
Η βοηθός του Tony Stark φοράει ψηλοτάκουνες γόβες, είναι πάντα ντυμένη στην τρίχα και διέπεται από έναν αέρα επαγγελματισμού και σοβαρότητας. Αποτελεί το δεξί χέρι του Tony Stark, αλλά και το κρυφό του αίσθημα. Η Gwyneth Paltrow ενσαρκώνει αποτελεσματικά το ρόλο της ‘Miss Moneypenny’ του Tony και -φυσικά- θα συμφωνήσουμε… η Pepper είναι πιο ελκυστική από τον ηλικιωμένο butler του Wayne!
Picture9
Ο Alfred του Michael Caine εντούτοις είναι ένας εκ των πιο αξιολάτρευτων χαρακτήρων στο μυθοπλαστικό κινηματογραφικό σύμπαν του Nolan. Μετρημένος, καλοσυνάτος, πράος, ο Alfred δεν είναι μόνο ο πιο έμπιστος σύμμαχος του Bruce, αλλά και δεύτερος πατέρας του, η ήρεμη δύναμη πίσω από τον εκκεντρικό, σκοτεινό και πολλές φορές παρορμητικό χαρακτήρα του παιδιού που μεγάλωσε με την εκδίκηση σφηνωμένη βαθιά μέσα στο μυαλό και την καρδιά του. Η αγάπη του για τον Bruce είναι καταλυτική και ξεδιπλώνεται σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια στο The Dark Knight Rises, σε σκηνές τόσο συναισθηματικά φορτισμένες που αναρωτιέσαι αν πραγματικά παρακολουθείς ταινία δράσης με υπερήρωες ή ανθρωποκεντρικό δράμα συγκλονιστικών ερμηνειών. Εξάλλου πόσους υπερήρωες ξέρετε να έχουν ως sidekick έναν butler?!
Picture10
Εν ολίγοις, Alfred kicks ass… και χαρίζει εμφατικά τον πόντο της ισοφάρισης στον Batman (4-4).
2. Δείξε μου τον εχθρό σου να σου πω ποιος είσαι!
Obadiah Stane (aka the Iron Monger, Iron Man), Ivan Vanko (aka Whiplash, Iron Man 2), Justin Hammer (Iron Man 2) και ο κορυφαίος όλων, The Mandarin (Iron Man 3)∙ όλοι τους έχουν προβληματίσει τον Tony Stark με την επιθετική τους συμπεριφορά! Οι τρεις από αυτούς τοποθετούνται (με εξαίρεση τον Whiplash), από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς των comics του Iron Man, στην κορυφή της «τροφικής αλυσίδας» των «κακών παιδιών» που κατά καιρούς έχει αντιμετωπίσει ο Stark.
Picture11
Αν ωστόσο ρίξετε μια ματιά στις λίστες των μεγαλύτερων (υπερ)villains στην ιστορία των εικονογραφημένων βιβλίων, κανένα εκ των προαναφερθέντων ονομάτων δεν φιγουράρει στις πρώτες 15-20 θέσεις αυτών. Η τριλογία του Nolan εδώ ξεχωρίζει. The Joker (The Dark Knight). Ra’s Al Ghul (Batman BeginsThe Dark Knight Rises). Two-Face / Harvey Dent (The Dark Knight). Bane (The Dark Knight Rises). Catwoman / Selina Kyle (The Dark Knight Rises). Scarecrow / Dr. Jonathan Crane (Batman BeginsThe Dark KnightThe Dark Knight Rises). Talia Al Ghul / (The Dark Knight Rises). Ο Nolan καταφέρνει να χωρέσει μερικούς από τους καλύτερους super villains όλων των εποχών σε όλες κι όλες τρεις ταινίες. Οι τέσσερις από αυτούς (The Joker, Ra’s Al Ghul, Catwoman, Two-Face) ποζάρουν επιβλητικά στις 12 πρώτες θέσεις της ‘top-100 supervillains of all time’ λίστας της IGN Comics. Bane στην 34η θέση, Talia Al Ghul στη 42η και Scarecrow στην 58η ακολουθούν, προπορευόμενοι κατά πολύ του Mandarin, του μοναδικού villain από το σύμπαν του Iron Man που συμπεριλαμβάνεται στη σχετική λίστα (στην 81η θέση).
Picture12
Score: 5-4, με τον Wayne να παίρνει για δεύτερη φορά το προβάδισμα, ένα μόλις γύρο πριν το τέλος της τιτάνιας μάχης.
1. Η ψήφος του θεατή
Η δύναμη και λάμψη εν τέλει της δημοτικότητας των δύο υπερηρώων ζυγίζεται με τρομακτική ακρίβεια στην πάντα αλάνθαστη ζυγαριά του παγκόσμιου box office. Η ψήφος του θεατή δεν είναι άλλη από το κινηματογραφικό εισιτήριο, τον οβολό δηλαδή που θα διαθέσει για να συμμετάσχει στο κινηματογραφικό μεγαλείο που προσφέρουν απλόχερα οι περιπέτειες των Wayne και Stark.
Picture 13
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Με το Iron Man (2008) να κάνει εισπράξεις $585.2 εκ., το Iron Man 2 (2010) να φτάνει τα $624 εκ. και το επερχόμενο Iron Man 3 να εκτιμάται από τους ειδικούς πως θα φτάσει τα $710 εκ. (πηγή: Total Film), το συνολικό εισπρακτικό ποσό της τριλογίας ανέρχεται στα $1.92 δις. Τρομακτικό μεν, αλλά υποδεέστερο του ποσού που κατάφερε να συγκεντρώσει η τριλογία ταινιών Batman του Nolan, φτάνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τα $2.46 δις (Batman Begins: $374.2 εκ., The Dark Knight: $1.005 δις, The Dark Knight Rises: $1.081 δις).
Η ετυμηγορία
Tony Stark σε υπεραγαπάμε, αλλά παραδέξου το πώς έχασες από τον καλύτερο! Με score 6-4, ο κινηματογραφικός υπερήρωας του Nolan στέφεται από το MovieBox ως μεγάλος νικητής. Ευχή μας τώρα να ξαναδούμε τον Batman των Bale και Nolan να επιστρέφει δριμύτερος στο επερχόμενο Justice League της DC και Warner Bros.. Κομματάκι δύσκολο μεν, αλλά στο Hollywood… impossible is nothing.
Picture12










ΠΗΓΗ: moviebox.gr

0 comments:

Post a Comment