Monday, July 4, 2016

0 Ηλιακό έγκαυμα: Τα σωστά βήματα για να το αντιμετωπίσετε.


Ας δούμε αρχικά τι είναι το ηλιακό έγκαυμα.
Ηλιακό έγκαυμα 1ου βαθμού
Χαρακτηρίζεται από ένα ρόδινο χρώμα που δημιουργείται την ημέρα της έκθεσης στον ήλιο και εξαφανίζεται 2-3 ημέρες αργότερα, χωρίς απολέπιση.
Αντιμετώπιση:
Επουλωτικό σε σπρέι. Πλύσιμο με ήπια καθαριστικά. Υδατική και θρεπτική κρέμα για μετά τον ήλιο. Λήψη αναλγητικού από το στόμα.

Ηλιακό έγκαυμα 2ου βαθμού Το χρώμα του δέρματος γίνεται έντονο κόκκινο 2 με 12 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα καίει και γίνεται υπερευαίσθητο, δεν αντέχει ούτε το βάρος του σεντονιού. Το έγκαυμα αυτό εξαφανίζεται σε 3 ημέρες με μια ελαφριά απολέπιση και ένα παροδικό μαύρισμα.
Αντιμετώπιση: Ίδια με αυτή του 1ου βαθμού.

Ηλιακό έγκαυμα 3ου βαθμού Το χρώμα του δέρματος γίνεται κόκκινο-βιολετί 2 με 6 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα πρήζεται, πονάει και ξεφλουδίζει γρήγορα. Το δέρμα επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση μετά από 4 με 5 ημέρες στη σκιά. Το έγκαυμα αυτό καταστρέφει τα κύτταρα της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας και τα μελανινοκύτταρα. Η μελανινογένεση μπορεί να μη γίνεται πλέον με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο αλλά να δημιουργούνται στο δέρμα γκριζωπές κηλίδες.
Αντιμετώπιση: Επουλωτικό σε σπρέι. Τοπική αντισηψία / καθαρισμός. Τοπικά κορτικοστεροειδή για μείωση της φλεγμονής.

Ηλιακό έγκαυμα 4ου βαθμού Ισοδυναμεί με επιφανειακό κάψιμο 2ου βαθμού και μπορεί να συμβεί σε ένα πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα που εκτίθεται για πολλές ώρες στον ήλιο χωρίς προστασία. Το δέρμα είναι κατακόκκινο με φουσκάλες γεμάτες υγρό. Η θερμοκρασία του δέρματος αγγίζει τους 40° C. Ίλιγγος, κεφαλαλγία ναυτία επιβάλλουν την επείγουσα προσαγωγή του ατόμου αυτού σε νοσοκομείο.
Αντιμετώπιση: Επουλωτικό σε σπρέι. Απολύμανση των βλαβών με αντισηπτικά προϊόντα. Χρήση λιπαρών επιδέσμων. Κάλυψη των βλαβών με στεγνές γάζες και επίδεση.
Λάθη προς αποφυγή: Να μην παραμελούμε ένα κάψιμο ακόμη και εάν έγινε πριν από 15 ημέρες. Να μην ξεχνάμε να ελέγχουμε το σημείο που κάηκε για τυχόν επιμόλυνση. Να μη χρησιμοποιούμε ποτέ αλοιφή με καμφορά (σπασμοί στα παιδιά). Να μη χρησιμοποιείται λευκοπλάστης. Να μην εφαρμόζονται αντισηπτικά με χρώμα πάνω στο κάψιμο. Να μη χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για την πρόληψη των επιμολύνσεων. Να μη χρησιμοποιείται οξυζενέ ή οινόπνευμα πάνω στην πληγή. Δε θα πρέπει να σπάμε τις φλύκταινες. Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί την παραγωγή ελεύθερων ριζών (υψηλά αντιδραστικές ουσίες) επάνω στο δέρμα και έτσι καταστρέφονται οι περιβάλλοντες ιστοί . Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να καταπολεμηθούν με τη λήψη αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών, δηλαδή βιταμινών , Ε, β-καροτίνης και σεληνίου.

Αν τελικά καείτε από τον ήλιο, ακολουθούν μερικά συμβουλές - γιατροσόφια για να σας ανακουφίσουν:

Μουλιάστε βρώμη
Η βρώμη έχει ανακουφιστική δράση στο ηλιακό έγκαυμα, ενώ ελαττώνει και τη φλεγμονή που έχει προκληθεί από αυτό. Σε ένα παλιό καλσόν, βάλτε λίγη βρώμη και βάλτε το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό βρύσης. Τοποθετήστε την ποτισμένη βρώμη στο έγκαυμα για 15-20 λεπτά και αφήστε το να στεγνώσει μόνο του μετά. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πετσέτα που θα αφαιρέσει τις θεραπευτικές νιφάδες από την πληγωμένη περιοχή.

Κάντε μπάνιο σε μαγειρική σόδα
Η σύσταση της σόδας, ανακουφίζει από την φλεγμονή, ελαττώνει το αίσθημα της φαγούρας και βοηθάει στην επούλωση του δέρματος. Σε μια μπανιέρα γεμάτη με δροσερό νερό ρίξτε μια χούφτα μαγειρική σόδα και μουλιάστε σε αυτή για 20 λεπτά. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ρίξτε στη μπανιέρα, 2-4 κούπες νιφάδες βρώμης, 1 κούπα μαγειρική σόδα και 1 κούπα γάλα εβαπορέ. Ο συνδυασμός και των τριών συστατικών καταπολεμά τη φλεγμονή και βοηθάει αποτελεσματικά στη θεραπεία.

Λευκό ξύδι
Το οξύ που περιέχει το λευκό ξύδι βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο, τη φαγούρα και τη φλεγμονή που έχουν προκληθεί από το έγκαυμα. Μουλιάστε κομπρέσες σε λευκό ξύδι και τοποθετείστε τις στις πληγωμένες περιοχές, μέχρι να στεγνώσουν. Αποφεύγετε την περιοχή των ματιών, καθώς είναι πιθανό να ερεθιστούν και εναλλακτικά, γεμίστε μια μπανιέρα με χλιαρό νερό, ρίξτε σε αυτή μια κούπα λευκού ξυδιού και κάνετε εκεί μπάνιο για 20 περίπου λεπτά.

Πράσινο τσάι
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος, είτε το απλώνετε πάνω σας, είτε το πίνετε σε τακτική βάση. Δεν έχει  αντηλιακή δράση, αλλά έχει την ιδιότητα να προστατεύει το δέρμα από τις επιπτώσεις της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας. Μόλις επιστρέψετε από την παραλία ταμπονάρετε το δέρμα σας με λίγο πράσινο τσάι και όσο το κάνετε αυτό πιείτε και μια κούπα.

Λάδι λεβάντας
Το λάδι λεβάντας έχει θαυματουργές ιδιότητες όσον αφορά στο έγκαυμα, όπως ανακάλυψε ένας Γάλλος χημικός το 1900, όταν σε ένα πείραμα προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα στο χέρι του και έτυχε να το βυθίσει σε μια δεξαμενή γεμάτη με λάδι λεβάντας. Για τη δική σας θεραπεία ρίξτε μια κουταλιά του γλυκού με αγνό λάδι λεβάντας σε ένα μπουκαλάκι νερό και ανακατέψτε. Ραντίστε με το μείγμα το έγκαυμα όσο συχνά κρίνετε εσείς απαραίτητο.

Γιαούρτι
Τα ένζυμα και προβιοτικά που συναντώνται στο απλό γιαούρτι βοηθούν ιδιαιτέρως στη θεραπεία του εγκαύματος, γι’ αυτό και είναι μια από τις δημοφιλέστερες συνταγές. Απλώστε το γιαούρτι κατευθείαν πάνω στο έγκαυμα και αφήστε το για τουλάχιστον 5 λεπτά. Ξεπλύνετε με δροσερό νερό, όταν αρχίσει πια ο πόνος να υποχωρεί.

Θεραπεία με συμπυκνωμένο γάλα
Το συμπυκνωμένο γάλα είναι αρκετά δροσερό και παχύρευστο για να ανακουφίσει από τη φλόγωση και τον πόνο του εγκαύματος. Απλώστε το με τη βοήθεια ενός καθαρού υφάσματος και θα σχηματιστεί ένα στρώμα πρωτεΐνης πάνω στο έγκαυμα, που θα «φυλακίσει» την υγρασία, ώστε να θεραπευτεί ταχύτερα η πληγή.

Πίνετε πολύ νερό
Το δέρμα που έχει υποστεί έγκαυμα είναι ουσιαστικά ένα εξαιρετικά αφυδατωμένο δέρμα. Η εσωτερική ενυδάτωση του δέρματος, πίνοντας πολύ νερό, θα βοηθήσει σημαντικά την επούλωσή του. Ο συνδυασμός με κάποια άλλη από τις αναφερθείσες θεραπείες, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τη θεραπεία.

Ψυχρά επιθέματα
Τοποθέτησε ψυχρά επιθέματα επιδερμικά. Ελαφρώς νοτισμένες πετσέτες ή κομπρέσες με κρύο νερό θα κάνουν τη δουλειά.

Δροσερά ντους
Συχνά δροσερά ντους. Το δροσερό νερό θα σε βοηθήσει να αισθανθείς αμέσως καλύτερα.

Aloe Vera
Η αλόη βέρα είναι η ιδανικότερη όλων λύση για την ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα. Έρευνα του 2009 έδειξε μάλιστα πως θεραπεία με αλόη βέρα, είχε ταχύτερα -κατά 3 μέρες- αποτελέσματα από αντίστοιχες φαρμακευτικές αγωγές.
Η αλόη περιέχει γλυκοπρωτεΐνες που επιταχύνουν τη θεραπεία, μειώνοντας σημαντικά τον πόνο και τη φλεγμονή, ενώ περιέχει ακόμα συστατικά που ενυδατώνουν το δέρμα, ενεργοποιούν την ανάπλασή του και την τελική επούλωση της πληγής.

Βιταμίνες E και C
Η λήψη βιταμινών θα βοηθήσει στην ταχύτερη θεραπεία του εγκαύματος. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών E και C για 8 ημέρες, θα βοηθήσουν την επούλωση του δέρματος και θα ρίξουν δυνητικά τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος στο μέλλον. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών των βιταμινών, ουδετεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την έκθεση και βλάβη από την ήλιο και προστατεύουν από την μονιμότητα της βλάβης του εγκαύματος.

Κρέμες στεροειδών
Τοπική εφαρμογή με στεροειδή προϊόντα, όπως κρέμες με 1% υδροκορτιζόνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φαγούρα. Τα προϊόντα αυτά δεν θα πρέπει, ωστόσο, να χρησιμοποιούνται στην κολπική ή πρωκτική περιοχή.

Καλαμίνα/Καταπραϋντική λοσιόν

Μπορείτε να βάλετε μια τέτοια κρέμα στο ψυγείο σας για τριάντα λεπτά για άμεση ψύξη και μεγαλύτερη κατευναστική ανακούφιση.

Σκιά
Μη βγείτε ξανά στον ήλιο. Προστατέψτε το σημείο, παραμένοντας σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Βαμβακερά ρούχα
Να φοράτε φαρδιά ρούχα από βαμβάκι για να σταματήσει ο περαιτέρω ερεθισμό του δέρματος.

Προσοχή: Ποτέ μην βάλετε βαζελίνη ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν πετρελαίου σε δέρμα με ηλιακό έγκαυμα. Τα βούτυρα σώματος όπως το κακάο και το βούτυρο καριτέ, επίσης δεν προσφέρουν τίποτα στα ηλιακά εγκαύματα.
Θα πρέπει να αποφεύγετε προϊόντα με λιδοκαΐνη ή οποιεσδήποτε άλλες τέτοιες ουσίες με κατάληξη “-καΐνη”, επειδή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Εφαρμόστε τις μόνο με άδεια από τον γιατρό σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να πάθετε μια αλλεργική δερματίτιδα πάνω από το ήδη πληγωμένο δέρμα από τον ήλιο

ΠΗΓΗ:

0 comments:

Post a Comment