Wednesday, July 2, 2014

0 Η δίαιτα θέλει smoothie! Πως θα το φτιάξεις σωστά.

Η δίαιτα θέλει smoothie! Πως θα το φτιάξεις σωστά

Τα smoothies έχουν γίνει τάση στο πρωινό, το ρόφημα ή το σνακ κάθε μοδάτης δίαιτας. Για να μην το παρακάνεις με τις θερμίδες του σμούθι, μάθε πως θα το φτιάξεις σωστά ακολουθώντας τις συμβουλές των μεγάλων σταρ.

Τα smoothies έχουν τη φήμη υγιεινής τροφής σε υγρή μορφή, αλλά κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 800 θερμίδες και να περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης. Η λύση; Βγάλε το μπλέντερ από το ντουλάπι και φτιάξε τα δικά σου smoothies ακολουθώντας τις οδηγίες μας.

1. Φτιάξε τη Βάση σου.
Δημιούργησε μια βάση με ασβέστιο και πρωτεΐνη βάζοντας 120 ml άπαχο αγελαδινό γάλα ή γάλα σόγιας αντί για χυμό, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Για ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και πρωτεΐνης πρόσθεσε και 120 γραμ. άπαχο γιαούρτι. Και τα δύο μαζί περιέχουν 100 θερμίδες.



2. Πρόσθεσε Πράσινα Λαχανικά.
Βάζοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θα καταναλώσεις μία από τις πέντε μερίδες λαχανικών που συνιστώνται καθημερινά, χωρίς προσπάθεια. Ένα μεγάλο φύλλο μαρούλι ή 1 φλιτζάνι σπανάκι (περίπου 30 θερμίδες) δε θα αλλάξουν σημαντικά τη γεύση, ενώ θα σου προσφέρουν θρεπτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ.

3. Αύξησε τον Όγκο.
Δύο κουταλιές της σούπας βρόμη (35 θερμίδες), που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ή μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο (85 θερμίδες), που είναι πλούσιος σε λιπαρά οξέα Ω-3 και αντιοξειδωτικά, θα κάνουν πιο παχύ και πιο χορταστικό το μείγμα σου.

4. Βάλε Μπαχαρικά.
Ένα κουταλάκι κανέλα ή κακάο, υψηλής περιεκτικότητας και τα δύο σε αντιοξειδωτικά, θα βελτιώσει τη γεύση μόλις με 5-10 θερμίδες, χωρίς να αυξήσει την περιεκτικότητα σε σάκχαρα.



5. Μετρίασε τα Φρούτα.
Είναι δελεαστικό να βάλεις όσο περισσότερα μπορείς από τα καλοκαιρινά φρούτα, αφού «κάνουν καλό», αλλά περιέχουν υψηλές ποσότητες φρουκτόζης. Περιορίσου σε 1 φλιτζάνι φρούτα ανά smoothie για να το «επιβαρύνεις» μόνο με 100 θερμίδες. Πολύ γευστικοί συνδυασμοί είναι 1/2 φλιτζάνι φρέσκος ανανάς με μισή μπανάνα ή από 1/3 φλιτζάνι φράουλες, μύρτιλλα και βατόμουρα.

Και μερικές συνταγές...

Smoothie για Δυνατούς Κοιλιακούς.
Υλικά: 
2 κ.σ. φιστικοβούτυρο
μία μπανάνα
1/3 φλιτζ. ορός γάλακτος
1/2 φλιτζ. άπαχο παγωμένο γιαούρτι σοκολάτα
1 φλιτζ. άπαχο γάλα
Εκτέλεση:
Περνάς όλα τα υλικά από το μπλέντερ και απολαμβάνεις ακόμα πιο κρύο το ρόφημα αυτό προσθέτοντας πάγο!

Αδυνατιστικό smoothie με ρόδι.
Υλικά:
240ml φρεσκοστυμμένος χυμός ρόδι
175ml γάλα σόγιας με γεύση βανίλια ή γάλα με χαμηλά λιπαρά
2 παγάκια
1 μεγάλη μπανάνα σε κομματάκια
25 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα
1 κουταλάκι μέλι
Εκτέλεση:
Βάζεις στο μπλέντερ τα υλικά και ανακατεύεις για μισό λεπτό. Σερβίρεις σε ψηλό ποτήρι.

Σπιτικός ντοματοχυμός.
Χρόνος παρασκευής: 10 λεπτά
Ένα ποτήρι φυσικού χυμού:41 θερμίδες
Υλικά:
3-4 ντομάτες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Λίγο μαύρο πιπέρι
½ φλιτζάνι κομμένο κρεμμυδάκι
½ αγγουράκι
2 φυλλαράκια δυόσμο ή μαϊντανό
Εκτέλεση:
Χτύπησε στο μπλέντερ τις ντομάτες αφού τις έχεις πλύνει και τις έχεις κόψει, και το κρεμμυδάκι με το αγγούρι. Στο τέλος πρόσθεσε παγάκια, αλάτι και πιπέρι (ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλεις το ρόφημα σου) και απόλαυσε!
Tip: 
Κάποιες ντομάτες είναι πιο γλυκές από άλλες, κάτι που εξαρτάται από το πόσο ώριμες είναι. Προτίμησε για τον ντοματοχυμό σου να χρησιμοποιήσεις όσο το δυνατόν πιο ώριμες ντομάτες γίνεται, για να πετύχεις πιο γλυκιά και “γεμάτη” γεύση.

Θρεπτικό smoothie με ντομάτα και καρότο. 
Ιδανικό για όσους θέλουν ένα ρόφημα αποτοξινωτικό, χαμηλό σε θερμίδες και θρεπτικό!
Υλικά:
4 καρότα κομμένα
4 ντομάτες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
λίγο μαύρο πιπέρι
2 κουταλάκια της σούπας χυμό λεμονιού
2 δάχτυλα νερό
Εκτέλεση:
Χτύπησε στο μπλέντερ τα καρότα, και τις ντομάτες με το νερό. Στο τέλος πρόσθεσε το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και βάλε και λίγο πάγο, και στην υγειά μας!

ΠΗΓΗ: shape.gr

0 comments:

Post a Comment